Undermålig journalistik

Att Fuskbyggarna använder sig av undermålig journalistik är ingen överdrift. I produktionen av programmet låter man Anders Öfvergård och Josephine Freje Simonsson leka hemlig polis för att försöka spåra mig. Det är skrattretande att se hur de från varsin bil skapar dramatik genom att åka runt och leta efter mig samtidigt som de kommunicerar via mobilerna. Det är scener som hade platsat i vilken James Bond-film som helst.

Tillslut ”lyckas” de få tag på adressen till en fastighet som jag äger i Olofstorp. Jag är där, sitter helt öppet och synlig från vägen i en liten grävmaskin och arbetar när Anders hoppar ur bilen med filmteamet i hälarna. Anders skippar artigheterna, han går direkt på med en aggressivitet som skulle få en tyrannosaurus rex att framstå som en kattunge i jämförelse. Var och en som sett programmet kan se att han knappt hinner andas mellan anklagelserna, han ger mig ingen chans att få förklara mig.

Detta drama har han och Josephine byggt upp tillsammans med filmteamet genom att låtsas att jag gått under jorden. När de då äntligen får tag på mig framstår det som okej att kunna vräka ur sig på det sätt som är deras metod. De har helt okritiskt köpt Ronnys och Malins historia och för dem är jag den stora stygga skurken som ska klämmas åt för all framtid.

Om detta hade varit ett program som ägnat sig åt seriös journalistik hade det sett helt annorlunda ut i upplägget. Ingen seriös journalist slänger ur sig anklagelser utan att ha hört båda sidor. En riktig journalist visar inte heller sina egna känslor på det viset som Anders Öfvergård gör i programmet, journalistens uppdrag är att förhålla sig neutral i sin strävan att ta reda på sanningen.

Programmet Fuskbyggarna försöker att framstå som en journalistisk produktion men deras metoder har inget med journalistik att göra. Formatet är rätt och slätt sensations-tv där det bakomliggande syftet är att dra in reklampengar. Tyvärr får den här typen av program ofta väldigt stor genomslagskraft, alltför många tittare inser inte att de blir grundlurade.